Vaernamopastorat-Logga.png
Start
Media

   Externa Länkar:

    Svenska Kyrkan

    Växjö Stift

    Låst Sektion

Fryele församlingshem

DSCN0234.jpg

Församlingshemmet i Fryele ligger precis i anslutning till kyrkan. Enbart en parkering skiljer dem åt. Övervåningen hyrs ut som lägenhet.

Församlingshemmet har byggts ut i etapper.

Det ursprungliga huset finns i mittersta delen.

I dokument från 1954 kan man läsa om hur stengrunden på det gamla församlingshemmet gjordes om till betonggrund och att hela huset kläddes av ner till timmerväggarna. De båda skorstenarna revs också liksom innerväggarna och i stora salen sänktes golvet. Alla fönster och dörröppningar sattes igen och så började man om från början med huset.

Gamla-foersamlingshemmet-innan-55-vaan-2.jpg

Församlingshemmet innan 1955. Våning 2.

Från början satt entrén mitt på långhuset, men med nybygget 1955 placerades den i vinkeln mellan husen.

1983 beslutades att församlingshemmet skulle byggas ut igen. Man hade då upplevt flera auktioner och valborgsmässofiranden då inte alla fått plats. Det fanns inte heller tillräkligt med utrymme för barngrupperna.

Fryele församling samlade in 50 000 kr genom gåvor och auktioner, som ett bidrag till bygget.

Arbetslaget bestod huvudsakligen av fryelebor och arkitekt var Anders Berlund.

Nu har församlingshemmet renoverats ytterligare och fått en betydligt mer handikappanpassad interiör. Dessutom har ingången till övervåningen separerats från huvudentrén.

  Värnamo Pastorat, Box 624, 331 26 Värnamo, Tel: 0370-30 04 00, E-post: varnamo.pastorat@svenskakyrkan.se                                 www.varnamopastorat.se